Warmtepomp

Het principe van de warmtepomp is al oud. Uw koelkast is in feite een warmtepomp. Met behulp van elektriciteit haalt de koelkast warmte uit de koelkast en stoot deze er aan de achterkant uit. Een warmtepomp doet hetzelfde. Hij haalt warmte uit de buitenlucht of grond en geeft af in de woning.

Wanneer een warmtepomp?

Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Woningen uit de vorige eeuw zijn vaak minder goed geïsoleerd. Om te voorkomen dat de warmtepomp te veel energie (elektriciteit) verbruikt, is goede isolatie en driedubbel glas nodig. het belangrijk om eerst het huis goed te isoleren, samen met driedubbel glas. Verder moet het huis ‘luchtdicht’ zijn om warmteverlies te voorkomen. Voor een goed binnenklimaat is een goed ventilatiesysteem nodig. Met deze voorwaarden zorgt een warmtepomp voor zowel comfort als een lage energierekening. Wist u dat een warmtepomp ook kan koelen? Bij optimale isolatie is het mogelijk om met een warmtepomp een nul op de meter woning te krijgen.

Een warmtepomp werkt bij voorkeur met lage temperatuurverwarming in de vorm van vloer- of wandverwarming. Hoe te hoger de temperatuur, hoe harder de warmtepomp moet werken met een hoger energieverbruik.

Een warmtepomp vergt kortom een zorgvuldige aanpak. Als SAP Installatietechniek beschikken we over de kennis en ervaring om dit voor u te verzorgen.

Luchtwarmtepomp principe SAP Installatietechniek

Verschillende systemen

Er zijn verschillende soorten warmtepompsystemen die wij toepassen.

  • Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan een watergedragen systeem. Dit water verwarmt het water voor de lage temperatuurverwarming en warm tapwater. Dit type warmtepomp kan zowel op het dak, als op de grond worden geïnstalleerd.

  • Brine warmtepomp (grondgebonden)

De Brine grondgebonden warmtepomp onttrekt, net als een water-water warmtepomp, energie uit de bodem via een gesloten bron. Door een gesloten systeem wordt water met een antivries toevoeging (glycol) rondgepompt. Er zijn bij dit type ook andere bronnen mogelijk dan buizen in de bodem. Voordeel van een Brine warmtepomp is dat in de zomer vaak ‘gratis’ gekoeld kan worden. Nadeel is dat de bron niet altijd even makkelijk te realiseren is.

  • Warmtepompboiler

De warmtepompboiler is een speciaal type warmtepomp dat gebruik maakt van de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning om warm tapwater te verzorgen. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke soort boiler, die gebruik maakt van plekken waar warmte is. Een warmtepompboiler is vooral geschikt voor gezinnen met veel gezinsleden en voor bedrijven. Dit type warmtepomp heeft ventilatoren die iets meer geluid maken. Het is dus belangrijk om deze in een omgeving te plaatsen, waar geluid geen probleem is.

WARMTEPOMP EN ZONNEPANELEN

Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte aan de buitenlucht te onttrekken, dus het is verstandig om ook zonnepanelen op het dak te leggen als u voor een warmtepomp kiest. Wist u dat een warmtepomp ook kan koelen? Daarnaast is het mogelijk om met een warmtepomp een nul op de meter woning te krijgen. Dan is het wel belangrijk om het huis goed geïsoleerd en luchtdicht te hebben.

WANNEER EEN WARMTEPOMP

  • Is uw huis goed geïsoleerd?
  • Heeft u driedubbel glas?
  • Heeft u vloer of wandverwarming? Dit kunnen wij voor u verzorgen. En zonnepanelen dragen bij aan het duurzaam laten werken van de warmtepomp

Vervolgens kunnen wij voor u aan de slag om de warmtepomp te installeren. Er zijn verschillende soorten warmtepompsystemen die wij toepassen

LUCHT-WATER WARMTEPOMP

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan een watergedragen systeem. Dit water verwarmt het water voor de lage temperatuurverwarming en warm tapwater. Dit type warmtepomp kan zowel op het dak, als op de grond worden geïnstalleerd.

Brine warmtepomp (grondgebonden)
De Brine grondgebonden warmtepomp onttrekt, net als een water-water warmtepomp, energie uit de bodem via een gesloten bron. Het is een ‘brine’ systeem, omdat door een gesloten systeem water met een antivries toevoeging (glycol) wordt rondgepompt. Er zijn bij dit type ook andere bronnen mogelijk dan buizen in de bodem. Het voordeel van een Brine warmtepomp is dat in de zomer vaak ‘gratis’ gekoeld kan worden. Het nadeel van dit type warmtepomp is dat de bron niet altijd even makkelijk te realiseren is.

WARMTEPOMPBOILER

De warmtepompboiler is een speciaal type warmtepomp dat gebruik maakt van de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning om warm tapwater te verzorgen. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke soort boiler, die gebruik maakt van plekken waar warmte is. Een warmtepompboiler is vooral geschikt voor gezinnen met veel gezinsleden en voor bedrijven. Het is belangrijk om de warmtepompboiler op een plek te installeren, waar het doorgaans warmer is. Dit type warmtepomp heeft ventilatoren die iets meer geluid maken. Het is dus belangrijk om deze in een omgeving te plaatsen, waar geluid geen probleem is.

Contact

Voor informatie 0655340739