Warmtepomp

Het principe van de warmtepomp is al oud. Uw koelkast is in feite een warmtepomp. Met behulp van elektriciteit haalt de koelkast warmte uit de koelkast en stoot deze er aan de achterkant uit. Een warmtepomp doet hetzelfde. Hij haalt warmte uit de buitenlucht of grond en geeft af in de woning.

Wanneer een warmtepomp?

Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Woningen die ouder zijn zijn vaak minder goed geïsoleerd. Om te voorkomen dat de warmtepomp te veel energie (elektriciteit) verbruikt, is goede isolatie en dubbel glas nodig. Verder moet het huis ‘luchtdicht’ zijn om warmteverlies te voorkomen. Voor een goed binnenklimaat is een goed ventilatiesysteem nodig. Met deze voorwaarden zorgt een warmtepomp voor zowel comfort als een lage energierekening. Wist u dat een warmtepomp ook kan koelen? Bij optimale isolatie is het mogelijk om met een warmtepomp een nul op de meter woning te krijgen.

Een warmtepomp werkt bij voorkeur met lage temperatuurverwarming in de vorm van vloer- , wandverwarming of convectoren. Hoe te hoger de temperatuur, hoe harder de warmtepomp moet werken met een hoger energieverbruik.

Een warmtepomp vergt kortom een zorgvuldige aanpak. 

Luchtwarmtepomp principe SAP Installatietechniek

Verschillende systemen

Er zijn verschillende soorten warmtepompsystemen die wij toepassen.

  • Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan een watergedragen systeem. Dit water verwarmt het water voor de lage temperatuurverwarming en warm tapwater. Dit type warmtepomp kan zowel op het dak, als op de grond worden geïnstalleerd.

  • Brine warmtepomp (grondgebonden)

De Brine grondgebonden warmtepomp onttrekt, net als een water-water warmtepomp, energie uit de bodem via een gesloten bron. Door een gesloten systeem wordt water met een antivries toevoeging (glycol) rondgepompt. Er zijn bij dit type ook andere bronnen mogelijk dan buizen in de bodem. Voordeel van een Brine warmtepomp is dat in de zomer vaak ‘gratis’ gekoeld kan worden. Nadeel is dat de bron niet altijd even makkelijk te realiseren is.

  • Warmtepompboiler

De warmtepompboiler is een speciaal type warmtepomp dat gebruik maakt van de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning om warm tapwater te verzorgen. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke soort boiler, die gebruik maakt van plekken waar warmte is. Een warmtepompboiler is vooral geschikt voor gezinnen met veel gezinsleden en voor bedrijven. Dit type warmtepomp heeft ventilatoren die iets meer geluid maken. Het is dus belangrijk om deze in een omgeving te plaatsen, waar geluid geen probleem is.

WARMTEPOMP EN ZONNEPANELEN

Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte aan de buitenlucht te onttrekken, dus het is verstandig om ook zonnepanelen op het dak te leggen als u voor een warmtepomp kiest. Wist u dat een warmtepomp ook kan koelen? Daarnaast is het mogelijk om met een warmtepomp een nul op de meter woning te krijgen. Dan is het wel belangrijk om het huis goed geïsoleerd en luchtdicht te hebben.

Contact

Voor informatie 0655340739